Två av allt gott, till Påsk
Två boktips
Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström är en fackbok av Fatima Bremmer utgiven 2017. Boken är en biografi om journalisten och författaren Ester Blenda Nordström. Bremmer tilldelades Augustpriset 2017 i den facklitterära kategorin för boken.
Lite seg i början men blev sedan fantastisk. Verklighetsbaserad på Blendas liv och hennes kamp för att ge kvinnor lika rätt i samhället, exempelvis var hon den första kvinna att gå en jordbruks- utbildning som tidigare bara var för män. Hon besökte också Kiruna och Hjalmar Lundbom, mina hemtrakter, samt var lärare år nomadiserade samer. En historisk återblick inte bara hur det vara att vara kvinna utan också en historisk resa genom Sverige under 1900-talet. En bok jag kommer att läsa igen under påsken.
Jana Kippo, lämnar Smalånger för att delta i en utställning i Stockholm. Där kommer hennes förflutna åter en gång i kapp henne, samtidigt som nya möjligheter öppnar sig. Kanske innebär det en chans till ett värdigt liv. Med kärleken och konsten som kraft. Om det inte vore för John bror Diana och de andra som kallar från norr. Karin Smirnoffs bokserie påminner så mycket om min barndom, om hur det var att växa upp i glesbygd och banden som håller en kvar vid sin hembygd, sitt släktskap på både gott och ont.
Två serier
Stranger Things
När en pojke försvinner uppdagar invånarna i en liten stad ett mysterium som rymmer hemliga experiment, skrämmande övernaturliga krafter och en märklig liten flicka. Som utsätts för experiment och visar på övernaturliga krafter.
Såg första säsongen med mina barn och blev fast fastän jag varken är så mycket för skräck- eller ungdomsserier. En stor del av att jag gillade serien är att det utspelade sig på 1980-talet . Allt, kläder, byggnader, bilar, mat ser ut som det gjorde på 80-talet. Bara en fantastisk upplevelse att få se det igen. Serien blev prisad och mycket uppskattad för sin skildring av 1980-talets populärkultur och klädsmak.
Alla avsnitt i säsong ett släpptes den 15 juli 2016 på Netflix, Andra säsongen släpptes den 27 oktober 2017 och tredje säsongen den 4 juli 2019.
Kalifat
Säpo-agenten Fatimas får en dag ett mycket oroande samtal. Pervin, en ung, svensk kvinna, sitter fast i Raqqa där hennes make Husam är ansluten till IS. Hon lever i ständig skräck över det besinningslösa våldet runt henne och fruktar för sitt och sin dotters liv. Hon måste ut nu!.
I åtta avsnitt får vi följa Pervin och hennes kamp att komma bort från Raqqa med sin dotter. Otroligt spännande och välspelat och som ger en bild i hur livet som man trodde skulle bli så bra istället är fylld av skräck och fasa. Finns på SVT-play.
Jag hade svårt att vänta på varje nytt avsnitt som kunde ta helt oanade vändningar som gjorde mig både förvånad, förskräckt men mest av allt nyfiken på hur det skulle gå för alla de unga flickorna och Pervin. Har hört att eventuellt säsong två är på gång, vilket jag ser framemot med stor spänning.
Två sysslor
Promenader i naturen.
Passa på nu under vårvintern när ljuset återvänder att ta dig en långsam promenad antingen på isen som fortfarande bär med skidorna eller apostlahästarna.
Härligt är också att vara ute i frisk luften även då det är mer molnigt. Viktigast är att man kommer sig ut och får känna dofter, se våren spira fram, känna vinden i ansiktet och låta naturen ge dig kraft och lugn.
Skogspromenader, vistelse i naturen går alltså ut på att ta det lugnt och få sinnesintryck från skogen.
Att inte göra så mycket, utan fokusera på att vara.
Att långsamt och uppmärksamt låta dofter, ljud och känselintryck lugna ner kropp och hjärna.
Skogspromenader, vistelse i naturen har visat sig ha alla de här fördelarna:
Mindre stress
Minskad impuls till aggressivitet och depression.
Minskad puls och blodtryck.
Det kemiska ämnet fytoncider från träd har visat sig stärka vår immunförsvar. En sammanställning av vetenskapen kring varför vi mår bra i naturen hittar du hos Association of Nature and forest therapy
Städa
Forskning visar att oordning och stökigt hemma ökar pulsen och gör oss stressade.
Hela 74 procent av svenskarna menar att stök i hemmet gör dem på dåligt humör och det värsta vi vet är att inte hitta det vi letar efter. Vilket jag helt håller med om.
Detta blir vi irriterad på i hemmet?
1. När jag inte hittar det jag letar efter (43%)
2. När saker staplas på eller framför varandra vilket gör dem svåråtkomliga (35%)
3. När jag inte har överblick över mina saker (34%)
4. Ont om förvaringsmöjligheter (30%)
5. Papper som ligger och skräpar här och var (30%)/
Källa: Elfa
Denna påsk när man inte kan umgås som vanligt är det ett ypperligt tillfälle att under påsken starta upp med städning. När man läst lite ur sin bok, sett lite serier och varit ute och promenerat i naturen så kan man äntligen börja med garderoben. Det är en av det svåraste delarna att börja med eftersom man för det första inte har överblick över sina saker utan måste dra ut allt. Därefter har man svårt att veta vad man kan avvara, ifall att man skulle behöva.
Mitt råd är att göra tre högar. En som man vill ha kvar, en som man skänker bort och den sista som man måste slänga. Var också ganska sträng med dig. Ta bort plagget om det inte använts det sista året. Spar ev. i plastbackar i förråd ifall det är riktigt svårt att slita sig från plagget.
En härlig känsla infinner sig när du äntligen är klar. Du ser allt som finns i garderoben och allt är på rätt plats. Mer utrymmen finns det också eftersom mins hälften är bortplockade och skänkt till ex PMU. Lyckan är fullständig och stressnivån på noll.
Ätbart
Slutligen finns det också mat som påverkar stressnivån, ditt mående och som gör dig lyckligare.
Ren kakao (inte att blandas ihop med choklad) är rik på tryptofan – en aminosyra som hjälper till med produktionen av serotonin. Denna neurotransmittor har förmågan att göra dig glad. Du kan äta 30-60 gram om dagen eller blanda i kakaopulver i en dryck eller ett bakverk.
Havre är ett väldigt nyttigt superlivsmedel med den dubbla förmågan att lugna nervsystemet såväl som nerv- och ångestsyndrom samtidigt som den ger dig energi och vitalitet.
Tack vare det är havre ett väldigt fördelaktigt spannmål som borde inkluderas i kosten varje dag. Det kan vara i form av müsli, en dryck, mjöl, etc.
Genom att blanda dessa två fantastisk livsmede borde det ge dig superkraft och extra glädje och välbefinnande.
Kladdkaka med havregryn
- 300 g smör
- 5 dl socker
- 2 dl havregryn
- 4 ägg
- 3 dl vetemjöl
- 1,5 dl kakao
- 1 msk vaniljsocker
Gör så här
Smält smöret i en gryta och blanda ner socker, havregryn och ägg.
Sikta ner vetemjöl, kakao och vaniljsocker.
Bred smeten i en pappersklädd liten långpanna och grädda i 175 grader i 20-25 minuter.
Kakan ska vara ”kladdkakeseg” när den är färdig. Skär kakan i rutor när den svalnat och njut.