Saftiga kanelbullar
Är du sugen på att göra kanelbullar eller kanske överraska någon med dessa härligt saftiga kanelbullar. Här kommer det ett recept jag använt mig av flera gånger och troligen även du i framtiden!
Kanelbullar med havremjölk Temperatur: 225°
Ingredienser du behöver:
4 dl havremjölk
150 g margarin/smör
50 g jäst
1 1/2 tsk salt
2 – 3 tsk kardemumma, beroende på hur mycket man själv vill ha.
1 1/2 dl socker
10 – 12 dl vetemjöl (om degen är för ”lös” tillsätt mer mjöl)
1 ägg
Fyllning:
200 g margarin/smör
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kanel
Så här gör du:
- Smula ner jästen i en bunke
- Värm mjölken tills fingervarmt och häll över jästen.
- Lägg till kardemumma.
- Smält margarinet/smöret och häll det i blandningen.
- Tillsätt de resterande ingredienserna förutom mjölet.
- Tillsätt sedan ca 2 dl mjöl i taget. Arbeta degen under hela processen tills degen börjar lossa från kanterna av bunken.
- Efter att degen börjat lossna från kanterna kan man börja knåda degen i ca 15 min.
- Låt degen jäsa under duk ca 60 min. Se till att degen inte ligger på en plats där det drar kallt.
- Under tiden görs fyllningen klar.
- Efter att degen har jäst dela upp den i två och lika stora bitar och lägg det på ett mjölat bord.
- Knåda degen tills den känns ”kavelvänlig”.
- Kavla sedan ut degen till en rektangel.
- Tillsätt halva fyllningen på halva degen och vik sedan den i mitten.
- Skär till ca 1 cm tjocka remsor och snurra remsorna till knytar
- .
- Lägg under duk för att jäsa en liten stund.
- Pensla med uppvispat ägg eller mjölk och lägg pärlsocker på bullarna.
- Sätt bullarna in i ugnen och håll koll på dem. Eftersom alla ugnar är olika så kan man kollar att de bullarna är klara genom att lyfta på en och kolla att den är gyllenebrun underifrån.
- Låt bullarna svalna och njut!