EU AmbassadörerSenasteSenaste nytt

Förintelsens minnesdag den 27 januari

Hösten 2022 fick elever från ekonomi- och samhällsvetenskapsprogrammet år 3 möjligt att åka till staden Krakow och besöka förintelselägret Auschwitz-Birkenau i Polen. Det blev en mycket minnesrik resa.  

Ett stor TACK vill vi ge till Olof Palmes minnesfond och stiftelsen Norrbottens Läns arbetsstugor som gjorde denna resa möjlig.  

Vi startade projektet hösten 2022

Europa igår och idag. Vi gör en tidsresa för att påminna oss om demokratins viktiga värden och vilken betydelse det har för Europas folk och världens fred.

Syftet med resan var att eleverna ska få fördjupade kunskaper om Europas historia och vad icke demokratiska värden kan leda till. Vi anser det särskilt viktigt i den tid vi lever i, med en framväxande och ökad populism i världen. Vi ville också stärka elevernas värdegrund och sin förmåga att göra etiska överväganden. Det är viktigt att förstå vad rasism och främlingsfientlighet kan leda till och hur politiska beslut och ställningstaganden påverkar oss människor enskilt och globalt, och vilka konsekvenser det kan få för en hel värld. 

Alva och Malin besöker elever på en skola

Projektet började med eleverna själva fördjupade sina kunskaper om förintelsen. Därefter sammanställde de sitt arbete och presenterade det för barn och ungdomar i kommunens skolor. Efter resan har de besökt skolorna igen och berättat om sina upplevelser. 

Inspelningsplats från filmen Schindlers list

Första dagen gjorde vi en stadsvandring. Vår guide berättade om många historiska händelser då staden är mycket gammal och även vad som hände i staden under andra världskriget. Vi besökte bland annat den mycket vackra Maria katedralen, stadens universitet, de judiska kvarteren och en av inspelningsplatserna av filmen Schindlers list.  Det var mycket betydelsefullt att ha gjort denna stadsvandring och fått lyssna på stadens historia när vi sedan besökte förintelselägret Auschwitz-Birkenau. 

Polens äldsta universitet

Maria Kathedralen
Altarskåpet

Andra dagen besökte vi först förintelselägret i Auschwitz. Det var känslosamt. Vi fick se hur det såg ut där fångvaktarna bodde, ta del av saker som lämnats kvar, till exempel skor, kärl, resväskor, glasögon och hår från kvinnor som de sedan vävt tyg av. Vi såg meterlånga väggar med hundratals fotografier som de tagit på män, kvinnor och barn som varit i lägret. Guiden berättade om hemska övergrepp som gjordes på kvinnor. 

Kärl som lämnats kvar

Vi fick besöka en av gaskamrarna och vi kunde ana och nästan känna hur det måste ha varit för människorna som fick gå in där. 

Skor

Proteser och kryckor

Birkenau

Efter besöket i Auschwitz åkte vi till Birkenau. Där fick vi gå in i två baracker och se hur fångarna bodde, 20 personer kunde dela säng och i baracken rymdes ca 600 personer som egentligen var avsedd för hästar. I den andra baracken fick vi se deras ”toaletter”. Det var hål som de fick göra sina behov i och det fick bara ta 20 sekunder sedan kom nya fångar för att göra sina behov. 

Fångarnas “toalett”

Sovplatser

Här kommer några tankar från eleverna som var med; 

Det var väldigt viktigt att åka till Auschwitz och se vad som har hänt. Det är en sak läsa och en annan att se. Det var väldigt annorlunda kan man säja.

Det var viktigt att uppmärksamma vad odemokratiska värden kan leda til

Ja, och se till att det inte upprepas

Man kan ju aldrig ta för givet att de aldrig kommer att hända, man måste hela tiden som värna om vår demokrati och våra värderingar vi har om andra människor

Det var väldigt blandade känslor. Först hade vi roligt, en intressant dag, gick runt i staden, sen nästa dag är man i ett läge där miljoner dog, det var väldigt blandade känslor på resan

Ja, alltså det var verkligen en upplevelse fast det var ganska hemskt att vara där men samtidigt så var det en bra och viktig resa att genomföra 

Eleverna ställt ut sin resa i bild, text och film på stadsbiblioteket i Haparanda. Utställningen kommer även att visas inför Europadagen den 9 maj. 

Anna och Marianne