Himlafenomen
Jag hoppas verkligen alla tog möjligheten att se den totala månförmörkelsen, Blodmåne, som syntes klart och tydligt över norra Sverige och även Haparanda med omnejd. En fantastisk upplevelse under stjärnklar himmel. Om inte så kommer här några andra fantastiska fenomen som jag hoppas att du ger dig ut och ser på under 2019
Merkurius passagen, under november när vår innersta planet Merkurius passerar solen, sett från Tellus. Till detta kräver dock ett teleskop. Var ytterst försiktiga vid användande av teleskop, man ser nämligen mot solen.
Det första stjärnfallen har redan varit nämligen tom den 12 januari 2019. Nästa kommer att vara den 16 april till den 25 april då Lyriderna står för skådespelet. Man kan då se upp emot 20 stjärnfall i timmen, mest under timmarna just före gryning.
Nästa stjärnfall bjuder, Eta Aquariderna på under 19 april- 28 maj. Mest synliga meteorregn sker under 6-7 maj med upp till 30 stjärnfall i timmen. Syns även för oss men inte så tydligt p.ga av de ljusa nätterna.
Under augusti visar Perseiderna på skådespel och ger överlägset mest stjärnfall med 2-3 stycken i minuten och är mest intensivast 11-12 augusti.
Den senaste solförmörkelsen som vi såg, jag såg, var den 20 mars 2015 och nästa kommer att ske först 2026 så vi får vänta ytterligare en tid på den.
Norrsken är ett återkommande fenomen som vi har lyckan att se här uppe i norr, främst vintertid och är vanligare ju längre norrut man kommer. Urban Brändström, norrskensforskare på Esrange i Kiruna så går norrskenet i 11-årscyklar. Vi är just nu i slutet av fasen vilket innebär att vi kommer att se lite färre norrsken de 11 nästkommande åren.
Andra fenomen på himlen eller fenomen med hjälp av sken från himlen, solen, kan förekomma även dagtid vid fullt solsken ex Halo som är ett väderfenomen som relativt ofta framträder på himlen, många gånger i samband med annalkande frontsystem och nederbördsområden. Fenomenet uppstår då sol- eller månljuset bryts och reflekteras i iskristaller som svävar i atmosfären. Halo kan därför bli synliga i samband med tunna, höga ismoln som Cirrus (fjädermoln) eller Cirrostratus (slöjmoln). Dessa rena iskristallmoln uppstår i troposfärens högre skikt och är ofta mycket tunna, så att den blå himlen kan lysa igenom molnslöjan. Bisolar ett annat fenomen. Mycket mer att läsa och bilder på olika himlafenomen finns på SMHI.s hemsida, adress se nedan.
Förutom de ovannämnda himlafenomen finns vid klart väder fantastiska månsken och underbara stjärnhimlar som får mig att inse att stjärnhimlen är lika fascinerande som när jag som 6-åring vandrade hem med blicken fäst mot syn, fylld av känslan över hur vacker det kunde vara och hur liten jag var och fortfarande är i allt det stora.
“Se solförmörkelsen den 20 mars 2015: allt du behöver veta” Populär Astronomi 3 mars 2015
”Partiell solförmörkelse i Sverige”. SMHI. 16 mars 2015. Läst 16 mars 2015.
”Var kan man se solförmörkelsen?”. 16 mars 2015. Läst 16 mars 2015.
https://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/halo-1.428