EU vill minska transfetter i vår mat
Måndagen den sjunde januari kom EU-kommissionen med ett nytt förslag om att minska procenten transfetter i livsmedel till max två procent. Transfetter är det även känt som det hälsofarliga fettet och genom maten vi svenskar äter får vi i oss ungefär 1,7 gram per person varje dag. Förslaget gäller först och främst livsmedel så som snabbmat och hel- och halvfabrikat, då dessa för med sig en ökad risk för både hjärt- och kärlsjukdomar. Trots att majoriteten av svenska livsmedelsföretag redan har infört en sänkning, och tvåprocents-gränsen är samma som Nyckelhålsmärkningen i livsvaror, har flera länder inom EU en lägre standard angående livsmedel. Miljöpartiets EU-parlament Linnéa Engström påstår att förslaget innebär en ”jämn spelplan” med samma regler runt hela EU och berättar att förslaget är någonting som de har efterfrågat i flera år. Även Livsmedelsverket anser att den eventuella maxnivån är optimal, då den skulle bidra till ökad folkhälsa. Ifall förslaget skulle gå igenom, hoppas Engström på att dessa farliga fetter inte ersätts med palmolja, som skulle leda till att maxnivån för med sig fler problem än lösningar.
Felicia och Frida
Juniorambassadörer