MatPEPP

Munkar – inför valborg

Under valborg i Finland är det vanligt att man äter munkar och dricker ”Sima”. De bästa munkarna är det självgjorda. 

Så här tillagar du munkar:

Ingredienser:

• 5 dl mjölk

• 50 g jäst

• 1 – 2 tsk salt

• 1 – 2 dl socker

• 1 msk kardemumma

• 1 ägg

• ca 15 dl mjöl

• ca 75 g smör

Fritera munkarna i rapsolja

Garnering:

• strösocker

Tillagning:

1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).

2. Blanda mjölk, 1 msk socker, kardemumma och jäst i en bunke.

3. Låt stå 15 minuter tills små bubblor syns.

4. Blanda jästblandningen med resten av sockret, mjöl, salt, ägg och smör i en hushållsassistent.

5. Arbeta degen ca 10 minuter i en hushållsassistent eller 15 minuter för hand.

6. Täck med bakduk och jäs ca 1 timme till dubbel storlek.

7. Kavla ut degen ca 1-2 cm tjock.

8. Ta ut runda ringar med en utstickare.

9. Jäs ytterligare 30 minuter.

10. Värm oljan till 180 grader och fritera munkarna ca 1 minut på varje sida.

11. Tag upp och låt rinna av på hushållspapper.

12. Rulla i strösocker och servera.