Munkar – inför valborg
Under valborg i Finland är det vanligt att man äter munkar och dricker ”Sima”. De bästa munkarna är det självgjorda.
Så här tillagar du munkar:
Ingredienser:
• 5 dl mjölk
• 50 g jäst
• 1 – 2 tsk salt
• 1 – 2 dl socker
• 1 msk kardemumma
• 1 ägg
• ca 15 dl mjöl
• ca 75 g smör
Fritera munkarna i rapsolja
Garnering:
• strösocker
Tillagning:
1. Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt).
2. Blanda mjölk, 1 msk socker, kardemumma och jäst i en bunke.
3. Låt stå 15 minuter tills små bubblor syns.
4. Blanda jästblandningen med resten av sockret, mjöl, salt, ägg och smör i en hushållsassistent.
5. Arbeta degen ca 10 minuter i en hushållsassistent eller 15 minuter för hand.
6. Täck med bakduk och jäs ca 1 timme till dubbel storlek.
7. Kavla ut degen ca 1-2 cm tjock.
8. Ta ut runda ringar med en utstickare.
9. Jäs ytterligare 30 minuter.
10. Värm oljan till 180 grader och fritera munkarna ca 1 minut på varje sida.
11. Tag upp och låt rinna av på hushållspapper.
12. Rulla i strösocker och servera.